HURDA ALÜMİNYUMUN GERİ DÖNÜŞÜMÜ
Alüminyum, plastikten sonra en çok kullanılan ambalaj malzemesidir. Hava geçirmezliği, kolay şekil alabilmesi ve ince yapısı onu kullanışlı hale getiren özellikleridir.
Dünya’da üretilen tüm içeçek kutularının yaklaşık %80’i alüminyum kutulardan
oluşmaktadır. Bu tüketim oranı aynı zamanda alüminyum atıkların da miktarını ortaya koymaktadır. Kulanılan alüminyum atıkların geri dönüşüme katılması ekonomi ve tabiat açısından büyük önem taşımaktadır.
Hurda Alüminyum Nasıl Geri Dönüştürülür?
Evlerin, iş yerlerin, fabrikaların, okulların tüketip geri dönüşüme attığı hurda alüminyumlar geri dönüşüm tesisine getirilir. Toplanan hurda alüminyumlar fabrikanın yürüyen bandına konulur ve büyük bir mıknatıs yardımıyla alüminyum atıkların içinde metal parçacıklar ayrıştırılır.Tüm farklı materyallerinden ayrıştırılan malzemeler temizlenir ve yıkanır.Yıkanan
parçalar pres makinaları yardımıyla küçük parçalara ayrılır ve eritme ocaklarına
götürülür. Burada tamamen eriyen alüminyum maddesi sıvılaştırılarak kalıplara dökülür ve külçe haline getirilir. Böylece ham alüminyum elde edilir.Ham alüminyum yeni malzeme yapımında kullanılmak üzere farklı fabrikalara gönderilir.Örneğin, alüminyum içecek kutularından uçak gövdesi yapılabilmektedir.