HURDA KAĞIDININ GERİ DÖNÜŞÜMÜ
Kağıt Atık
Kağıdın doğal atığı ormanlardır. Ana hammaddesi odun olan kağıt, ‘Dünyamızın akciğerleri’ olarak bilinen ormanlarla doğrudan bağlantılıdır.
Kağıt, günlük yaşantımızda önemli yer tutan malzemelerdir. Ana hammaddesi ağaç olan kağıt; çöplerin %40 ını oluşturmaktadır.
Tek kullanımlık olarak üretilmiş ve kullanılıp atılan her türlü emici kağıtlar, hijyen ve sağlık nedenleriyle geri dönüştürülemez ve ‘çöp’ olarak kabul edilir. Bu nedenle bütün kağıtların ticari anlamda atık olarak ekonomik değeri yoktur.
Hangi Kağıtların Atık Değeri Vardır ?
Hurda Kağıt Nasıl Geri Dönüşür ?
Atık olarak toplanan kağıtlar, fabrikada türlü temizleme işlemlerinden geçirilir. Kağıtların üzerindeki zımba telleri, mürekkep ve yapıştırıcı maddelerin yok edilerek arıtma, ağartma, renk silme gibi işlemlerle tekrar hazır hale getirilir. Hamur haline gelen hammaddeye çeşitli kimyasallar katılarak istenen amaç kapsamında kullanıma hazır hale getirilir.
Neden Geri Dönüşüm ?
Hurda kağıtları çöpe değil de geri dönüşüm konteynerlarına atarak çevre ve ülke ekonomisine ciddi katkılar sağlamış olmaktayız.
*sıfırdan kağıt üretimi için harcanan su miktarını %60 oranında, enerji ihtiyacını ise %40 oranda azaltmış oluruz.
*hava kirliliğinin %74 azalmasına, su kirliliğinin de %35 düşmesine katkıda bulunmuş oluruz.
*1 ton kağıdın geri dönüşümüyle 30 bin ton su, 3000 4000 Kwh enerji tasarrufu sağlanır.
*1 ton geri dönüştürülmüş kağıdın 4 varil petrol tasarrufu yaptığı belirlenmiştir.
İstatistikler
Hurda kağıdı kullanılmazsa; Türkiye’de günde 175 hektar, dünyada ise her 1 dakikada 110 bin hektar orman yok olmakta. Bu durumda ortaya çıkacak olan doğa tahribatı ve ekolojik dengeye verdiği zarar ise kapatılamaz bir yara açmaktadır.